Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 19:05

Κατίνα Τζελέπη(Τζούδα). Για να μην ξεχνάμε την μεγάλη ευεργέτιδα του χωριού μας Μανεσίου Καλαβρύτων

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι, να μην ξεχνούν οι παλαιότεροι και να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση, γιατί μόνο έτσι οι άνθρωποι μένουν αθάνατοι μέσα από τα έργα τους.

Η Κατίνα Τζελέπη(Τζούδα) το γένος Γεωργίου Τζούδα, γεννήθηκε στο Μάνεσι Καλαβρύτων το έτος 1886.

Το πατρικό της σπίτι (το οποίο σήμερα δεν υπάρχει) ήταν δίπλα στην σημερινή οικία του Σωτήρη Τζούδα και κοντά στο νοσοκομείο.

Οι γονείς της Γεώργιος και Μαρία είχαν ακόμη τρία παιδιά. Τον Νικολάκη τον Μήτσο και τον Σωτήρη.
Η Κατίνα παντρεύτηκε τον συγχωριανό της, Δημήτριο Τζελέπη (αδελφό του Κλεάνθη Τζελέπη), ο οποίος είχε πάει στην Αμερική το 1902 και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το 1912 για να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1914).

Μετακόμισαν στην Αμερική (Καλιφόρνια- Νότιος Άγιος Φραγκίσκος) όπου άνοιξαν ένα αρτοποιείο και λειτούργησαν διάφορες άλλες επιχειρήσεις.

Από το γάμο τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Την Γεωργία που πέθανε σε βρεφική ηλικία, τον Χρήστο, την Σοφία και τον Αντώνη.

Η Κατίνα και ο άντρας της έχασαν το αρτοποιείο και όποιες άλλες επιχειρήσεις είχαν, λόγω του οικονομικού κραχ το 1929. Μετά το θάνατο του άνδρα της η Κατίνα υποχρεώθηκε να δουλέψει σε ένα καθαριστήριο.

Εξ’ αιτίας των πενιχρών αμοιβών της αναγκάστηκε να ζει σε ένα δωμάτιο με τα ελάχιστα απαιτούμενα αγαθά και ο ρουχισμό της και όλα τα έξοδα διαβίωσής της κρατήθηκαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορεί να στέλνει όσα χρήματα εξοικονομούσε στους συγχωριανούς της στο Μάνεσι Καλαβρύτων, στην Ελλάδα.

Με το μικρό της εισόδημα και τις οικονομίες της κατάφερε να κτίσει στο Μάνεσι ένα μικρό νοσοκομείο 10 κλινών στην μνήμη της κόρης της Σοφίας.

Κατέβαλε χρηματικό ποσό και κτίστηκε μία εκκλησία αφιερωμένη στους πεσόντες στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, με χρήματά της αγοράστηκε στο Μάνεσι ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) για τις ανάγκες του σχολείου και της εκκλησίας.

Με την λιτό αυτό τρόπο ζωής της κατάφερε να εξοικονομήσει και να στείλει το ποσό των 40.000 δολαρίων ώστε να ολοκληρώσει όλους τους παραπάνω στόχους.

Έλαβε αναρίθμητα βραβεία από τον Βασιλιά της Ελλάδος, την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και από άλλα ιδρύματα για τις φιλανθρωπικές της δράσεις.

Δόθηκε τιμητικό δείπνο, ως φόρος τιμής στην Κατίνα Τζελέπη το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 1967 και αποφασίστηκε από την Επιτροπή η Κατίνα Τζελέπη να επαινεθεί για την τεράστια προσφορά της, την υπέροχη προσπάθεια στις φιλανθρωπικές πράξεις και να της δοθούν τα συγχαρητήρια για τα επιτεύγματά της.

Αποφασίστηκε επίσης όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής, να δώσει αντίγραφο από αυτήν την απόφαση στην Κατίνα Τζελέπη. 

Έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουλίου το έτος1975 και αναπαύεται εν ειρήνη στην Αμερική (Νότιος Άγιος Φραγκίσκος) κοντά στους δικούς της.

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό και τα βραβεία της, έχουν συντηρηθεί με σεβασμό και αγάπη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανεσίου Καλαβρύτων και  έχουν αναρτηθεί στην μεγάλη αίθουσα του νοσοκομείου Μανεσίου.

 

DSC01640