Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 14:01

Αντώνης(Toni) Τζελέπης. Γιος της ευεργέτιδάς μας Κατίνας Τζελέπη.

Γράφει ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Π. Τζούδας

Στις 29 Νοεμβρίου 2016 σε ηλικία 96 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο των βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου της Καλιφόρνια.

Ο Αντώνης Τζελέπης, ήταν γιος του Δημήτρη Τζελέπη (αδερφός του Κλεάνθη Τζελέπη) και της Κατίνας Τζούδα, της μεγάλης ευεργέτιδας του χωριού μας Μάνεσι Καλαβρύτων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Πατρίδας γενικότερα. Η μητέρα του, Κατίνα Τζούδα- Τζελέπη βραβεύτηκε πολλές φορές για το φιλανθρωπικό της έργο και τις δωρεές της. Είναι πιστεύω καθήκον και υποχρέωσή μας, κάποια στιγμή να τιμηθεί και σε δική μας εκδήλωση.

Ο Αντώνης, γεννήθηκε το 1920, μεγάλωσε στις ΗΠΑ και κατοικούσε στην Σάντα Κλάρα της Καλλιφόρνιας. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας, μετά από τη Γεωργία, τον Χρήστο και τη Σοφία. Ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος και μόχθησε για τα ιδανικά της ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως στρατιώτης των ΗΠΑ στο ναυτικό, έζησε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και τραυματίστηκε. Ήταν στις 7 Δεκεμβρίου 1941, όταν ιαπωνικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, όπου ναυλοχούσε ο Αμερικανικός Στόλος του Ειρηνικού. Η επίθεση αυτή, που ήταν η πρώτη σε αμερικανικό έδαφος από το 1812, είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο.

Από μικρός, μεγάλωσε με ελληνική αγωγή και παιδεία, μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον. Όταν τον γνώρισα για πρώτη φορά, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με εξέπληξε το γεγονός ότι γνώριζε τα ονόματα όλων των περιοχών του χωριού μας, από τις αφηγήσεις των γονιών του. Μου ζήτησε να του δείξω που βρίσκεται η Κρύα Βρύση, το Κουτσουλάρι, η Τρικοκιά, ο Λάζος και άλλες τοποθεσίες το χωριού μας.

Η αγάπη του για την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Μάνεσι ήταν πολύ μεγάλη, ώστε αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Πάτρα. ΟΙ δυσκολίες όμως προσαρμογής της συζύγου του Τούλας, γεννημένη επίσης στην Καλιφόρνια, από γονείς με καταγωγή από Άνω Γουμένισσα (Δροσάτο), τον ανάγκασαν μετά από οκτώ μήνες να επιστρέψει στην Αμερική. Είχαν αποκτήσει με τη σύζυγό του δύο παιδιά. Τον Jim και την Ειρήνη.

Όταν το Νοσοκομείο Μανεσίου, δωρεά της αείμνηστης μητέρας του Κατίνας, αντιμετώπισε πρόβλημα υγρασίας στη στέγη, ο Αντώνης Τζελέπης κατέβαλε ένα σημαντικό ποσό για την τοποθέτηση στέγης με κεραμίδια. Το «καταφύγιό του» στο Μάνεσι ήταν το σπίτι των εξάδελφών του Παναγιώτη και Κούλας Τζούδα.  Η θλίψη μας μεγάλη. Αιωνία του η μνήμη.

 

DSC01640