Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 20:59

Ιωάννης Δαλάπας. Ένας διακεκριμένος συγχωριανός μας στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Π. Δαλάπας γεννήθηκε στο Μάνεσι Καλαβρύτων Αχαΐας. Είναι κάτοχος BSc στα οικονομικά, MBA, και PH.D.

Έχει υπηρετήσει στην Ελληνικό στρατό και στην Αστυνομία Πόλεων, πριν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. Έχει εργασθεί για την πολιτεία του Illinois. Επίσης χρημάτισε ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Ελληνικής Παροικίας του Σικάγου και περιχώρων με επιτακτική επιδίωξη την διατήρηση, της ελληνικής γλώσσας. Συνεργάζεται με τις τοπικές εφημερίδες «Η Ελληνική Φωνή και Η Ομογένεια».

Ποιήματα και άρθρα του ποικίλου περιεχομένου δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά κι έγκριτες εφημερίδες στην Αμερική, Αυστραλία και στην Ελλάδα, τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά.

Ποιήματά του, μελοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, στο πανεπιστήμιο Rolla Missouri των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στην Σουηδία και σε συναυλίες.

Το 1985, εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο: “Μια ζωή... Ένα δάκρυ”. Το 2010 εκδίδεται στην Πάτρα η δεύτερη ποιητική συλλογή με τίτλο: «Στεριά και Θάλασσα...Αγάπη.». Το 2014 εκδόθηκαν στην Αθήνα δύο ποιητικές του συλλογές με τίτλους : « ¨Ένα Τριαντάφυλλο» και «Είδε Τον Ήλιο».

Το 1988, του απονεμήθηκε από τον κόσμο της ποίησης “The World of Poetry” το χρυσό βραβείο της ποίησης “Golden Poet Award” για το ποίημά του: “Death’s Sight” Όψη Θανάτου. Το 2005, η “Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, του απένειμε το Β΄ βραβείο Λογοτεχνίας “Γιάννη Ρίτσου”, για το ποίημά του “Δεν έστησαν αγάλματα”.

Είναι μέλος στην κρητική Ααδελφότητα Σικάγου και περιχώρων. Στον Καλαβρυτινό Σύλλογο Σικάγου, και στην οργάνωση της ΑΧΕΠΑ. Κατά την θητεία του ως κυβερνήτης εργάσθηκε και εργάζεται με ζήλο για την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων. Επίσης είναι μέλος και υπεύθυνος για την περιοχή Σικάγου, στην Διεθνή Οργάνωση Νίκος Καζαντζάκης.

Κατοικεί στο Σικάγο και είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία.

 

 

DSC01640