Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 17:42

Ανδρέας Δ. Φούρας. Της οικογένειας Φούρα από το Μάνεσι Καλαβρύτων διαπρέπει στην Αυστραλία

Ο αχαιός Ανδρέας Φούρας είναι βραβευμένος ερευνητής, καινοτόμος και επιχειρηματίας. Είναι επίκουρος Καθηγητής Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής. Ενώ ηγείται του Εργαστηρίου Δυναμικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου Monash.

Στόχος του είναι να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη του αναπνευστικού συστήματος, μέσω των προσπαθειών του ως Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας 4Dx. Η έρευνά του, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών απεικόνισης και την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας προς όφελος της ιατρικής επιστήμης και της κλινικής πρακτικής.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Brisbane της Αυστραλίας, είναι από την οικογένεια Φούρα και ανιψιός του πρώην Δημάρχου Πατρέων, ενώ μετακόμισε στη Μελβούρνη μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου του ως Μηχανολόγος Μηχανικός, στο Πανεπιστήμιο του Queensland. Ξεκίνησε την ερευνητική του καριέρα, σπουδάζοντας Masters of Engineering Science. Μετά από λίγο καιρό και μετά από την αποφοίτησή του από το RMC Duntroon, μπήκε στον Αυστραλιανό στρατό, υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις από το 1998-2007.

Επιστρέφοντας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αποφοίτησε από τις μεταδιδακτορικές σπουδές του το 2008, λαμβάνοντας το Μετάλλιο Bill Melbourne για την καλύτερη διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής.

Από την αποφοίτησή του και μετά, η καριέρα του ήταν συνεχώς ανοδική. Κατετάγη πρώτος στο NHMRC Career Development Αυστραλίας στην κατηγορία του, το 2011, κερδίζοντας υποτροφίες κύρους, όπως το NHMRC Development Grant, και το βραβείο του Αντιπρύτανη για την Αριστεία στην Έρευνα από έναν νέο σε ηλικία ερευνητής. Η ηγετική του ικανότητα έχει επίσης αναγνωριστεί με το βραβείο ADC Australian Leadership. Η ανακοίνωση της προαγωγής του σε Καθηγητή τον Νοέμβριο του 2014, έξι χρόνια μετά την αποφοίτησή του, είναι μια απόδειξη για το πάθος και την ποιότητα της εργασίας του.

Διατυπώνει με ζήλο το έργο του στο κοινό, μέσω των ΜΜΕ καθώς και μέσω διαλέξεων αναδεικνύοντας τις συναρπαστικές δυνατότητες της Μηχανικής στον τομέα της Ιατρικής. Προσπαθεί να αυξήσει το προφίλ των νέων Αυστραλών ερευνητών επηρεάζοντας την Πολιτική Επιστήμη, ειδικά γύρω από την καινοτομία.

Με πάνω από 25 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και 100 ερευνητικές εργασίες, είναι ένας καταξιωμένος πρωτοπόρος στον τομέα των ιατρικών συσκευών.

Έχει οριστεί ως Μέλος της Επιτροπής της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών EMCR και έχει συμμετάσχει στα AAS’s Theo Murphy High Flyers Think Tank, ADC Forum’s National Infrastructure and Cities Summit, καθώς και στο Science Meets Parliament.

Το έντονο ενδιαφέρον του για την Μηχανοβιολογία, τη μελέτη δηλαδή των φυσικών δυνάμεων στις διαδικασίες της βιοϊατρικής, έχει οδηγήσει σε εξελίξεις στη νέα τεχνολογία απεικόνισης που ξεκλειδώνει αυτή τη γνώση. Έχει αναπτύξει εκτεταμένες ειδικές γνώσεις στην in vivo μέτρηση της κίνησης και της ροής χρησιμοποιώντας μια σειρά από τρόπους που καλύπτουν το ορατό σε ακτίνες Χ φάσμα.

Ο καθηγητής Φούρας ίδρυσε το 2012, μια start – up εταιρεία, την 4Dx Pty Ltd, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη επίδραση αυτής της τεχνολογίας.

Οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στον τομέα της Βιομηχανολογίας, στον τρόπο δηλαδή που οι φυσικές δυνάμεις και οι αλλαγές στα κύτταρα ή στη μηχανική ιστών συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τη φυσιολογία, και την ασθένεια.

Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει πέντε παιδιά.

Πηγή:http://dete.gr/

 

DSC01640