Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 14:40

Μια μεγάλη μορφή στο χώρο του χορού με καταγωγή από το Μάνεσι Καλαβρύτων

Γνωρίστηκαν πριν από 21 χρόνια και από τότε είναι αχώριστοι. Τους ενώνουν όχι μόνο το πάθος για τον χορό και η λατρεία για την αέναη κίνηση, αλλά και η αγάπη για την όμορφη οικογένειά τους.

Η ελληνικής καταγωγής χορεύτρια Ντάνα Φούρας (η οποία επιστρέφει στη σκηνή έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας) και ο σύζυγός της, ο διεθνούς φήμης χορογράφος και επί χρόνια συνεργάτης της ΣιλβίΓκιλέμ, Ράσελ Μάλιφαντ, ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν στην Αθήνα την πολυαναμενόμενη παράστασή τους με τίτλο «Απόκρυψη. Αποκάλυψη».

Με αφορμή τις δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19 και 20 Μαρτίου, η Ντάνα Φούρας μιλά στη «δημοκρατία» για τις ελληνικές ρίζες της, για την επιστροφή της στη σκηνή ύστερα από 12 χρόνια και εξηγεί γιατί θαυμάζει τόσο πολύ τον σύζυγό της.
«Ο πατέρας μου, ο Θεόδωρος Φούρας, είχε γεννηθεί στο χωριό Μάνεσι, που βρίσκεται κοντά στα Καλάβρυτα» λέει η 45χρονη χορεύτρια. «Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και, όπως συνέβαινε συχνά εκείνη την εποχή, τον είχαν στείλει στην Αυστραλία για να δουλέψει μαζί με ένα από τα αδέρφια του. Εκεί γνώρισε τη μητέρα μου. Δεν μιλάω ελληνικά, αλλά, επειδή έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο στην Αθήνα και την Πάτρα, αρχίζω και τα καταλαβαίνω ολοένα περισσότερο».

Πρώην χορεύτρια του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας και με πολλά βραβεία στο πλούσιο ενεργητικό της, η Ντάνα Φούρας από το 1994 συνεργάζεται στενά με τον Ράσελ Μάλιφαντ, τον βασικό χορογράφο του θιάσου Sadler's Wells. Τα τελευταία 12 χρόνια, ωστόσο, απείχε από την ενεργό δράση, αφού είχε επιλέξει να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. «Μου αρέσει σε ό,τι κάνω στη ζωή μου να δίνομαι ολοκληρωτικά» υποστηρίζει η διακεκριμένη χορογράφος. «Όταν λοιπόν τα παιδιά μας γεννήθηκαν, ήταν φυσικό για μένα να μείνω στο σπίτι για να είμαι στο πλευρό τους. Τώρα που μεγάλωσαν (είναι 15, 13 και 10 ετών, αντιστοίχως), μου φάνηκε πως ήρθε η στιγμή να προχωρήσω μπροστά και να περάσω στην επόμενη φάση».

Το 2015, η χορεύτρια αποφάσισε να κάνει μια δυναμική επιστροφή, παρουσιάζοντας ένα σόλο, που θα υπενθυμίσει σε όσους δεν την έχουν απολαύσει από κοντά ποια είναι η ερμηνευτική χάρη της. Πρόκειται για μια νέα χορογραφία που φέρει τον τίτλο «Both, and» και, όπως υποστηρίζει η Ντάνα Φούρας, αποτελεί ένα «ταξίδι σε φανταστικούς κόσμους και στην αφηρημένη έκφραση. Θα έλεγα πως είναι μια πολύ προσωπική δουλειά. Διαπιστώνω επίσης πως όσο περισσότερο το κομμάτι παρουσιάζεται τόσο πιο πολύ αποκαλύπτεται και σε εμάς, αλλά και στο κοινό. Συνεχίζουμε και προσαρμόζουμε ακόμη και σήμερα κάποια πράγματα στη χορογραφία».
Όπως μας εξηγεί, προκειμένου να επιστρέψει στη σκηνή έπειτα από τόσα χρόνια αποχής, έκανε έναν χρόνο εντατικής προετοιμασίας και προπόνησης. «Ήταν απαραίτητο η επιστροφή μου στο σανίδι να γίνει με αργούς ρυθμούς. Δεν ήθελα να πιέσω υπερβολικά το σώμα μου και να προκαλέσω κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά».
Βέβαια, οι παραστάσεις, εκτός από το δικό της σόλο, περιελάμβαναν ακόμη τα έργα «Broken Fall» και «Piece No 43», στα οποία συμπράττει και εκείνη.
Εντονες προσωπικότητες στο ίδιο σπίτι
Ποιο είναι, όμως, αυτό που θαυμάζει στον ταλαντούχο σύζυγό της, τον χορογράφο που αποκαλείται «το πιο hot είδωλο της δεκαετίας»; «Εχει μοντέρνα σκέψη. Δεν ακολουθεί τις συμβάσεις. Και αυτό το εφαρμόζει τόσο στη ζωή του όσο και στη δουλειά του».
«Γενικά, μας αρέσει να είμαστε μαζί με τον Ράσελ και να συνεργαζόμαστε. Δεν διαφωνούμε σε τεχνικά κομμάτια, ωστόσο, όταν δύο έντονες προσωπικότητες βρίσκονται μαζί, είναι φυσιολογικό να υπάρχει πίεση.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr

 

DSC01640