Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 19:22

Πρώτο βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής κήπου για την Κωνσταντίνα Στάρα

Η Κωνσταντίνα Στάρα, αρχιτέκτονας τοπίου και περιβάλλοντος - Γεωπόνος, με καταγωγή από το Μάνεσι Καλαβρύτων, κόρη της Ανθής Δημητρακοπούλου - Στάρα και του Γιώργου Στάρα,κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή έκθεση κήπου και λουλουδιών στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση κήπων στον κόσμο, στην οποία φέτος συμμετείχαν 30 χώρες. Το βασικό θέμα του διαγωνισμού ήταν:΄΄Η χώρα μου η κουλτούρα μου΄΄. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να σχεδιάσουν έναν ιδιωτικό κήπο που να αντικατροπτίζει την κουλτούρα των κήπων και το στυλ αρχιτεκτονικής της χώρας τους.

Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα Πελοπόννησος, τα σχέδια της αρχιτέκτονος και η ιδέα που ήθελε να αναδείξει ήταν τα εξής:
«Ο τίτλος του κήπου μου είναι ΄΄Παρέα΄΄. Ήθελα να αναδείξω την ελληνική κουλτούρα, το ότι τα σπίτια μας είναι πάντα ανοιχτά στους φίλους για φαγητό, καφέ και κουβέντα. Το ότι η Ελλάδα, με ηλιοφάνεια 250 ημέρες το χρόνο, έχει υπέροχο καιρό και ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν να βρίσκονται έξω. Με την επιλογή των μεσογειακών φυτών και των υλικών , κάνω αναφορά στην αγροτική Ελλάδα, αυτή που είναι απλή και αληθινή. Στον ελληνικό κήπο όμως, το σημαντικό δεν ήταν τα φυτά ή το σχέδιο, αλλά ο άνθρωπος ως ιδιοκτήτης του κήπου. Ένας κήπος πάντα θα δείχνει στα καλύτερά του όταν είναι γεμάτος με άτομα που αγαπάτε, τη δική σας παρέα».

«Γιά μένα», τονίζει η Κωνσταντίνα Στάρα, «το σημαντικό πράγμα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος είναι μια χαμογελαστή καρδιά. Πιστεύω ότι η χαμογελαστή ελληνική καρδιά ήταν αυτό που έκανε τον κήπο μου διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους και μας έφερε το πρώτο βραβείο».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανεσίου, με υπερηφάνεια και χαρά εκφράζει στην Κωνσταντίνα θερμά συγχαρητήρια και της εύχεται από καρδιάς κάθε μελλοντική επιτυχία!

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατερίνα Νικολακοπούλου

kat nikolakopoulouΗ Κατερίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1991 και μεγάλωσε στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στις Κλασικές Σπουδές. Έχει εργαστεί στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχοντας σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις. Επίσης, είναι γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου Καλαβρύτων και ασχολείται με την αρθρογραφία.

 

DSC01640