Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 13:33

Αισθητή η απουσία ενός υπέροχου ανθρώπου

Γράφει ο Τρύφωνας Μαντάς
Πριν λίγο καιρό ο κυρ- Ανδρέας Τζούδας, μια πολύ αγαπητή και σεβάσμια μορφή σε όλους του κατοίκους του Μανεσίου, έφυγε από κοντά μας, πλήρους ημερών.

Έκτοτε η απουσία του είναι αισθητή σε όλους, καθώς επρόκειτο για ένα άτομο που άφησε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στο πανέμορφο Καλαβρυτοχώρι. Μέλος 9μελούς οικογένειας, πέρασε δύσκολα και φτωχικά χρόνια. Στάθηκε όμως δυνατός και με την κυρά – Μαρία, που παντρεύτηκε και αγάπησε, δημιούργησε τη δική του οικογένεια, αποκτώντας τρία παιδιά, την Αφροδίτη, τον Θόδωρο και τον Νίκο. Διετέλεσε επί χρόνια ταχυδρομικός υπάλληλος στην Πάτρα, απ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ όλοι οι κάτοικοι του χωριού και κυρίως οι πιο παλιοί θυμούνται το μόνιμο χαμόγελό και αστείρευτο χιούμορ του που τον έκανε αγαπητό σε όλους. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα διέμενε μόνιμα, αλλά η αγάπη του για το Μάνεσι, του οποίου και αποτέλεσε γέννημα-θρέμμα, ήταν τόσο μεγάλη, που σε κάθε ευκαιρία βρισκόταν στον αγαπημένο του τόπο. Με δεδομένη την αγάπη του για τα κοινά του χωριού του, υπήρξε ενεργό μέλος και αρωγός σε όλες τις προσπάθειες του «Συλλόγου των Καλαβρυτινών Πάτρας», που μετέπειτα μετονομάστηκε σε «Παγκαλαβρυτινό σύλλογο», ενώ για λίγο καιρό διετέλεσε και πρόεδρός του. Παράλληλα στάθηκε πάντα δίπλα στις εκάστοτε διοικήσεις του «Πολιτιστικού συλλόγου Μανεσίου», καθώς με ιδιαίτερη θέρμη υποστήριξε και στήριξε παντοιοτρόπως το έργου του συλλόγου. Όπως θυμάται με ιδιαίτερη συγκίνηση ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Μανεσίου χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγάπης του κυρ- Ανδρέα για το χωριό του, μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, αποτέλεσε το γεγονός πως λίγες μέρες πριν ανυψωθεί στους ουρανούς , για ακόμη μια φορά προσέφερε κάποια οικονομική ενίσχυση στον Πολιτιστικό σύλλογο αλλά η σχετική απόδειξη παρέμεινε στα αρχεία του Συλλόγου, καθώς ο Ύψιστος τον πήρε κοντά του. Αξίζει να σημειωθεί πως όχι μόνο ο κυρ-Ανδρέας αλλά όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειάς του βοήθησαν και βοηθούν οικονομικά το χωριό και τις δραστηριότητές του. Αποτέλεσε υπόδειγμα εντιμότητας και ηθικής και ο χαμός του βύθισε στη θλίψη όλους τους κατοίκους του αγαπημένου του τόπου, καθώς ποτέ δεν είχε «εχθρούς», παρά μόνο φίλους αγαπημένους με τους όποιους και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, καθώς έδινε το παρόν στο χωριό του συχνότατα.
Κυρ Ανδρέα μας λείπεις . . . να είναι πάντα ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει . . .

tr mantasΟ Τρύφωνας Μαντάς γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1973 στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαβρύτων. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε. – Τμήμα : Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών). Το 2004 πήρε το δίπλωμά του αποφοιτώντας από την Δημοσιογραφική Σχολή του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, ικανοποιώντας έτσι το αστείρευτο δημοσιογραφικό μεράκι του. Έκτοτε ασχολήθηκε με το Ραδιόφωνο (ΣΠΟΡFM ΑΘΗΝΑΣ 94,6 – ΣΠΟΡFM ΠΑΤΡΑΣ 96,3) και τον γραπτό τύπο (ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ : SPORTDAY, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, SPORTWEEK κ.α.). Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (Ε.Σ.Α.Τ) και συνεργάζεται με έντυπα, εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες των Πατρών και των Καλαβρύτων.