Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 20:52

To Hρώον των Πεσόντων στο χωριό μας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ὦ γνήσια τῆς Ἑλλάδος τέκνα,

 ψυχαί πού ἐπέσατε

 εἰς τόν ἀγώνα ἀνδρείως,

 τάγμα ἐκλεκτῶν Ἡρώων,

 καύχημα νέoν.   (Ανδρέας Κάλβος, «Ωδή στον Ιερό Λόχο»)

Σε επίκεντρο σημείο του χωριού μας βρίσκεται το «Ηρώον των Πεσόντων Υπέρ Πατρίδος». Το μνημείο αυτό αφενός αποτελεί έναν τόπο ανάπαυσης για τους πεσόντες ήρωες που πολέμησαν με φρόνημα και λεβεντιά τους κατακτητές και αφετέρου μία ιερή τοποθεσία της ιστορικής μας μνήμης, αφύπνισης και ενδυνάμωσης της ηθικής μας συνείδησης προς όφελος της ειρήνης και των δικαιωμάτων των λαών.
Σε εθνικές εορτές αποτελεί το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων. Εκεί με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευλάβεια τελείται επιμνημόσυνη δέηση και γίνεται κατάθεση στεφάνων για την απότιση φόρου τιμής στους Έλληνες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και τα ιδανικά της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, έχει σχήμα ορθογώνιο και ύψος περίπου δύο μέτρα. Στην πρόσοψη της στήλης αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων οπλιτών και αξιωματικών κατά τους πολέμους 1912-1922, 1940-1949, καθώς και των θυμάτων που πλήρωσαν με το αίμα τους τη γερμανική βαρβαρότητα στις 29 Ιουλίου 1943 στο ιστορικό χωριό μας.
Η θυσία αυτών των ανθρώπων μας κληροδότησε τη μεγάλη ευθύνη να βαδίζουμε στο δρόμο της Μνήμης. Η μνήμη και η Συνείδηση είναι η μόνη μας ευκαιρία, η ευκαιρία όλου του κόσμου για ένα καλύτερο αύριο. Και η αναπόλησή μας αυτή είναι χρέος μας επιτακτικό , για να μην ξεχαστούν τα «μεγάλα και θαυμαστά», κατά τον Ηρόδοτο, έργα του λαού μας.
Με μικρές παρεμβάσεις και συντηρήσεις ανά χρονικά διαστήματα το Ηρώον μας διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Πρόσφατα ο κ. Αλέξανδρος Τζαναβάρας, συμπατριώτης μας εκ της συζύγου του Πηνελόπης Δαλάπα, ο οποίος διατηρεί φυτώριο στον Πύργο, από αγάπη για τον τόπο μας μάς δώρισε δύο τούγιες και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτή την όμορφη και συμβολική προσφορά στο χωριό μας, καθώς προστέθηκαν στις άλλες δύο δίνοντας ένα όμορφο τόνο στο μνημείο.

 

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατ. Νικολακοπούλου

kat nikolakopoulouΗ Κατερίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1991 και μεγάλωσε στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στις Κλασικές Σπουδές. Έχει εργαστεί στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχοντας σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις. Επίσης, είναι γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου Καλαβρύτων και ασχολείται με την αρθρογραφία.

 

DSC01640