Το ξωκλήσι της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Γνωρίστε την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας.

Το εκκλησάκι της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Μανεσίου σε έναν πολύ όμορφο αμφιθεατρικό λόφο σε απόσταση 1 χιλιόμετρo περίπου από το χωριό.

Η επίσκεψη σε τούτο το πανέμορφο ξωκλήσι του χωριού μας αποτελεί μοναδική προσκυνηματική εμπειρία.

Είναι χτισμένο σε έναν τόπο μοναδικής άγριας ομορφιάς. Η γη είναι στεφανωμένη με ποικιλόχρωμα και ευωδέστατα άνθη και τα ωδικά πουλιά μελωδούν με τις γλυκύτατες φωνές τους αρμονικούς ήχους. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη φύση και να δει τα γύρω χωριά, τον Ερύμανθο καθώς και την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου. Δίπλα του βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου.
Το γραφικό εκκλησάκι ανεγέρθη το 1914 από τον συγχωριανό μας Μιχάλη Τζελέπη και ανακαινίσθηκε το 2018 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανεσίου με τη συνδρομή των απανταχού Μανεσιωτών και φίλων.
Κάθε χρόνο, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδας, το εκκλησάκι φοράει τα γιορτινά του και οι κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής προσέρχονται με ευλάβεια να προσκυνήσουν τη σεπτή εικόνα της Παναγίας μας και να ανάψουν ένα κεράκι για χάρη της. Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής είναι η πρώτη μεγάλη Θεομητορική εορτή μετά την Ανάσταση του Κυρίου και αποτελεί Πηγή Ζωής και Ελπίδας σε όλους τους χριστιανούς.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθεί το έθιμο της κουλούρας, την οποία προσφέρει η οικογένεια του π. Γεωργίου Δημητρίου Τζελέπη. Η κουλούρα προορίζεται για τον τυχερό ενός αγώνα δρόμου που πραγματοποιείται έξω από το εκκλησάκι. Εκείνος που θα τερματίσει πρώτος παίρνει ως έπαθλο την κουλούρα που την κόβει σε μικρά κομμάτια και την προσφέρει σε όλους τους προσκυνητές.
Είθε η πάναγνη και γλυκύτατη Παναγία μας να παραμένει για όλους η Πηγή της Ζωής, χαρίζοντας ελπίδα και προστασία, καταφυγή και σκέπη σε όλο τον κόσμο.

 

DSC01640