Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Όπως μας αφηγείται ο πατήρ Γεώργιος Φ. Τζελέπης, εφημέριος του Ιερού Ναού μας, ο πολιούχος του χωριού μας, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, κτίστηκε το έτος 1827 και ανακαινίστηκε το έτος 1862.

Ο πρώτος Ιερέας που λειτούργησε στον Ιερό Ναό από το 1825 έως το 1834, ήταν ο Ιερομόναχος Πανάρετος Κομπορόζος,ο οποίος προερχόταν από την Ιερά Μονή Μακελλαριάς και στο εξής διέμενε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου. Αρχικά λειτουργούσε στον παλαιό Ιερό Ναό, ο οποίος βρίσκεται στο σημερινό Κοιμητήριο Μανεσίου.

Ο ναός του Κοιμητηρίου εξυπηρετούσε τα χωριά Μάνεσι και Μπούμπουκα από το 1715 και μετά, όταν εγκαταστάθηκαν στο χωριό οι πρώτοι κάτοικοι από το παλιό Μάνεσι που βρισκόταν στη σημερινή θέση Μίχνη.

Επίσης, ο π. Κομπορόζος εξυπηρετούσε και άλλους ναούς του Δήμου Λαπαθών, Δήμου Κυναίθης και Δήμου Νεζερών. Έχει μάλιστα δωρίσει και ένα Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο σώζεται εντός του Ιερού Ναού.

Έκτοτε, μετά από τον Ιερομόναχο εφημέρευσαν πολλοί Ιερείς. Ο π. Ηλίας Κατσαρός, π. Ιωάννης Μιχόπουλος, π. Θεόδωρος Δημόπουλος, π. Κωνσταντίνος Φιλιππακόπουλος, π. Άγγελος Παπαδημητρίου από το Κρυονέρι επί 42 έτη και σήμερα ο π. Γεώργιος Φ. Τζελέπης επί 40 συνεχή έτη.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου έχει ανακαινισθεί πολλές φορές από τον π. Γεώργιο Φ. Τζελέπη, πάντα με τη στήριξη και τη βοήθεια των συγχωριανών του. Η τελευταία ανακαίνιση του ναού και του γραφικού καμπαναριού πάνω στο πολύχρονο πλατάνι, που βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας μας, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015.

Ευχόμαστε ολόψυχα ο Άγιος Νικόλαος να χαρίζει σε όλους μας
Υγεία & Ευημερία!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου »
 

DSC01640