manesikadmin

Γέμισε με φως το Μάνεσι.

Έν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ολοκληρώθηκε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός και το γραφικό χωριό μας γέμισε με φως και χρώματα, από τον πολιτιστικό σύλλλογο και την συνδρομή του προέδρου Ιωάννη Κουτρουμάνη.

Οι Ταξιδευτές της Πρόζας συνεχίζοντας το ταξίδι τους , την Τετάρτη 11 Αυγούστου έφθασαν στο χωριό μας, δίνοντας μια ωραία παράσταση στην πλατεία του κοινοτικού γραφείου.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 και ώρα 8:30 το βράδυ οι Ταξιδευτές της Πρόζας έρχονται στο Μάνεσι.

Του Τρύφωνα Παν. Μαντά

Σε κλίμα κατάνυξης, στο πανέμορφο γραφικό εκκλησάκι της, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό, οι κάτοικοι του Μανεσίου γιόρτασαν, την Δευτέρα 26 Ιουλίου, την Αγία Παρασκευή. Παρά το εργάσιμο της ημέρας, αρκετοί Μανεσιώτες και μη, παραβρέθηκαν στη δοξολογία, που τέλεσε ο σεβάσμιος ιερέας του χωριού μας, πάτερ Γεώργιος ο πρεσβύτερος.

Ακολουθήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.α. ενώ αναγνώσθηκε και σχετική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, στην οποία τονίσθηκε η ανάγκη της υπεύθυνης τήρησης των μέτρων και της εφαρμογής της εμβολιαστικής καμπάνιας, προς αντιμετώπιση της πανδημίας, από όλους μας.

Μετά τη λήξη της Θείας λειτουργίας, προσφέρθηκε άρτος από την Ειρήνη Αντωνοπούλου και αναψυκτικά προσφορά του Νικολάου Αθαν. Κυριαζή. Κατόπιν, στο καφενείο «το Αλώνι», προσφέρθηκαν επίσης καφές αλλά και πατροπαράδοτο γεύμα, με βραστή προβατίνα, για το πανηγυρικό της ημέρας από τον πρόεδρο των χωριών μας Ιωάννη Κουτρουμάνη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλαβρύτων κ. Καούρης και κ. Ζησιμόπουλος. Σε κλίμα σύμπνοιας, μόνιμοι κάτοικοι και ετεροδημότες, συζήτησαν και μοιράστηκαν εντυπώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

«Προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις, φροντίζοντας κι ανακαινίζοντας τα γραφικά εκκλησάκια του χωριού μας, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να είναι προσβάσιμα για να τελούνται οι Θείες λειτουργίες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ως τοπική Αρχή, με τη συμμετοχή και την συνεισφορά όλων μας, ώστε να διατηρήσουμε τον θρησκευτικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του τόπου μας», τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωάννης Κουτρουμάνης.

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 17:57

Μιλτιάδης (Μέλιος) Μαντάς

Έφυγε από τη ζωή τις ημέρες του Πάσχα σε ηλικία 85 ετών ο συγχωριανός μας Μιλτιάδης (Μέλιος) Μαντάς.

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 22:42

Φώτα ευημερίας και αναγέννησης

Θα μπορούσε να μοιάζει με έναν πανέμορφο αναγεννησιακό πίνακα, εκεί που το φως συναντά το σκοτάδι, ή με μεγάλες φωτεινές πυγολαμπίδες, χαμένες στην όμορφη απεραντοσύνη του τοπίου.

Κυριακή, 30 Μαΐου 2021 18:28

To 7o Arcadia Classic Tour 2021 στο Μάνεσι

Το Σάββατο 29 Μαίου 2021 μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους 106 συμμετέχοντες στο 7ο ράλλυ ιστορικών αυτοκινήτων στο Μάνεσι Καλαβρύτων.

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να είναι Ανάσταση ελπίδας για όλους, για ένα κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο ειρηνικό, δημιουργικό και ευτυχισμένο.

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 17:41

Ο πλάτανος με το καμπαναριό

Γράφει ο Αντώνης Νικολακόπουλος

Αγαπητοί Μανεσιώτες και Μανεσιώτισες.
Φίλοι και φίλες του όμορφου χωριού μας.

Ένα σύμβολο που χαρακτήριζε για πάρα πολλά χρόνια το χωριό μας, το ιστορικό πλατάνι με το πανέμορφο καμπαναριό, δεν υπάρχει πια.

Ναι! Ένα σύμβολο που στόλιζε την εκκλησία μας και που οι Μανεσιώτες καμάρωναν γι αυτό, δεν υπάρχει πιά.
Ναι! Εκεί που πολλές γενιές Μανεσιωτών είχαν συνδέσει τα συναίσθηματά τους με χαρές και λύπες, δεν υπάρχει πιά.

Πόσες γενιές δεν έχουν χορέψει, σε διάφορες γιορτές του χωριού μας, αλλά και σε πολλές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτήσια), ακούγοντας πρώτα το χαρμόσυνο διπλοκάμπανο που σε ανέβαζε στα ουράνια.

Αλλά όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Οι δύσκολες στιγμές που πολλές φορές έχουμε κλάψει όλοι οι Μανεσιώτες γύρω από τον γεροπλάτανο για κάποιον χαμένο δικό μας άνθρωπο, αλλά και νέους μας που έφυγαν γρήγορα από κοντά μας. Αυτός ήταν ο ίδιος ο δεύτερος ήχος του καμπαναριού που ήταν ο λυπητερός και σε κατέβαζε στα τάρταρα.

Δυστυχώς όμως όλα τα πράγματα έχχουν ένα τέλος.
Ο Γεωπόνος και το Δασαρχείο γνωστοποίησαν στον Παπαγιώργη και στον πρόεδρο της κοινότητας Ιωάννη Κουτρουμάνη ότι ο γεροπλάτανος είναι άρρωστος και σάπιος και πρέπει να κοπεί πριν γίνει καμμία μεγάλη ζημιά.
Και έτσι κόπηκε παίρνοντας μαζί του μνήμες εκατοντάδων χρόνων.

Όποιος περνάει από την εκκλησία μας ρίχνει μια ματιά εκεί που υπήρχε ο γεροπλάτανος με την κυκλική σκάλα και το καμπαναριό και η καρδιά του σφίγγεται. Πονάει γιατί νιώθει ότι λείπει κάτι από το κορμί του. Εμείς και όσα από τα παιδιά μας τον πρόλαβαν θα τον θυμούνται με νοσταλγία.

Οι νεώτερες γενιές θα τον βλέπουν μέσα από φωτογραφίες και θα θαυμάζουν την μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά του. Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν κάποιοι απόγονοί μας οι οποίοι σε έναν νέο πλάτανο στο ίδιο μέρος να ξαναστήσουν πάλι το καμπαναριό μας.

 

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 16:04

Με προσμονή, ταπεινότητα και πίστη

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η γέννηση του Θεανθρώπου, αυτές τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, μας γεμίζει με ελπίδα κι αισιοδοξία για το μέλλον.

Σελίδα 1 από 38
 

DSC01640