Το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) Μανεσίου Καλαβρύτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Γράφει ο Βασίλης Κλ. Τζελέπης

Αφορμή για τα παρακάτω μου έδωσε η αναμνηστική φωτογραφία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου και στην οποία φαίνονται οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μανεσίου με τον ελληνοδιδάσκαλό τους κ.Ζαφειρόπουλο κάποια σχολική χρονιά γύρω στα 1930-1935.

Για να ενθυμούνται οι παλαιότεροι και να πληροφορούνται οι νέοι, παραθέτουμε στοιχεία, από το οικογενειακό μας αρχείο, που αφορούν στο ως άνω Ελληνικό Σχολείο.

« Αυτό εκτίσθη το έτος 1923 με φροντίδα και δαπάνη του Κλεάνθη Β. Τζελέπη και των αδελφών αυτού εν τη Αμερική, όπως είχε χαραχθεί στην μαρμάρινη πλάκα που υπήρχε και που ήταν ακουμπισμένη πάνω στο περβάζι ενός παραθυριού.Την θυμάμαι να υπήρχε μέχρι και το σχολικό έτος 1953 -1954, επί εποχής δασκάλου Κ. Σταθούλια.

Η δαπάνη – δωρεά περιελάμβανε: την κατασκευή ορόφου ( 1ος όροφος ) δι’ ανυψώσεως του ήδη υπάρχοντος ισογείου κτίσματος ( στο οποίο τότε λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού) κατά πέντε τεκτονικούς πήχεις και κατά πλάτος και κατά μήκος σύμφωνα με το υπάρχον ισόγειο κτίσμα, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο από 9 Ιουλίου 1923 Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ του κτίστη Νικολάου Ι. Μητρογεώργου αφενός και του Κλεάνθη Β. Τζελέπη αφετέρου.

Λίγα λόγια πληροφοριακά για τον Κλεάνθη Τζελέπη

14 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Γεννήθηκε στο Μάνεσι Καλαβρύτων το 1880

• Το 1908 μετανάστευσε στην Αμερική( Καλιφόρνια) προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Εκεί διέμενε με τα αδέρφια του: Δημήτριο, Κωνσταντίνο, Ανδρέα και Αικατερίνη.
• Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα, μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο, για να πολεμήσουν στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1914).
• Το 1914 μετέβη εκ νέου στην Αμερική. Επέστρεψε οριστικά στο Μάνεσι το 1922.
• Το 1930 παντρεύτηκε την Ελένη Ιων. Πανουτσοπούλου από την Δάφνη (Στρέζοβα) Καλαβρύτων. Παιδιά τους οι: Χρήστος, Γεώργιος και Βασίλειος.
• Απέθανε στο Μάνεσι όπου και αναπαύεται εν ειρήνη, το 1964.

Κατωτέρω παρατίθενται τα υπάρχοντα σχετικά παραστατικά για το Ελληνικό Σχολείο.

abcdefghi

 jk

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το Παλιό μας Σχολείο
 

DSC01640