Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 12:00

15-1-2009 Επιστολή για αρχαιρεσίες συλλόγου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι ,

Στις 16/08/08 διενεργήθηκαν στο χωριό μας οι αρχαιρεσίες του Πολιτιστικού μας Συλλόγου.

 Στη Γενική Συνέλευση που είχε πρωτοφανή προσέλευση , εκφράσθηκε η λύπη και η αγωνία όλων μας για την πορεία και το μέλλον του χωριού μας. Κοινή παραδοχή υπήρξε ότι λόγω λαθών και αδράνειας φθάσαμε σε σημείο διάλυσης παρά τις προσπάθειες αρκετών συγχωριανών μας .

Όλοι μίλησαν με αγάπη για το χωριό και τόνισαν την ανάγκη συστράτευσης όλων των συμπατριωτών μας όπου και αν βρίσκονται. Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε να αποτελέσει μια ισχυρή δύναμη που θα ενώσει όλα τα παιδιά του χωριού μας όπου και αν βρίσκονται , να αγωνιστεί για τη διατήρηση και ενδυνάμωση των μεταξύ μας σχέσεων καθώς και για την πρόοδο και ανάπτυξη του χωριού μας, προκειμένου να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας, τις μνήμες μας, τις αξίες και τις παραδόσεις των προγόνων μας.

Αγαπητοί μου φίλοι το όμορφο χωριό μας , το Μάνεσι, η πρωτεύουσα του άλλοτε Δήμου Ααπαθών και ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Επαρχίας Καλαβρύτων συρρικνώνεται διαρκώς. Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Υπαίθρου , κυρίως τους Νέους , σε μαζική φυγή προς τα Αστικά Κέντρα, την Αμερική , την Αυστραλία, την Γερμανία με στόχο την αναζήτηση καλύτερης τύχης . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός όλων των χωριών.

Τα χωριά άρχισαν να ερημώνουν . Αυτοί που έφευγαν , προσπαθώντας να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν οικογένειες έχαναν την επαφή με τις εστίες τους και με τους συγχωριανούς τους. Τα παιδιά μας έγιναν ξένα μεταξύ τους . Άγνωστοι μεταξύ γνωστών . Κι όταν χάσουμε , φίλοι μου την ταυτότητα μας και τις μνήμες μας τότε ξεχνάμε τις ρίζες μας , τις παραδόσεις μας και την ιστορία μας . Δεν θα ξέρουμε από πού ήρθαμε και ότι δημιούργησαν με αγώνα οι προγονοί μας . Σαν να μην έζησαν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους οφείλουμε την ύπαρξη μας .

Πολλά χωριά και μάλιστα πολύ μικρότερα από το δικό μας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα προβλήματα με οργανωμένους συλλόγους και μάλιστα με θαυμάσια αποτελέσματα. Εμείς που ήμασταν κάποτε πρώτοι μείναμε τελευταίοι. Τώρα μας δίνεται η τελευταία πιστεύω ευκαιρία να αφυπνιστούμε και να ξαναγίνουμε πάλι άξιοι απόγονοι των υπέροχων προγόνων μας που έζησαν σε αυτό το υπέροχο χωριό .

Η μεγάλη συμμετοχή σας στο μνημόσυνο των θανόντων , στο λαμπρό εορτασμό του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου καθώς και στην τοπική συνάντηση γνωριμίας στην Αθήνα , μας δημιούργησαν την πεποίθηση πως ήλθε η στιγμή για να γίνει το μεγάλο ξεκίνημα για την ένωση των Μανεσιωτών. Σημαντικό θα είναι & αυτό το ξεκίνημα να συμμετέχουν τα παιδιά μας για να αποτελέσουν τη μεγάλη δύναμη του χωριού και του Συλλόγου μας .

Η συμμετοχή στο Δ.Σ. του συλλόγου νέων ανθρώπων που εργάζονται με ιδιαίτερο ζήλο μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους ότι αυτή τη φορά θα κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση.

Με κινητήρια δύναμη την αγάπη για το χωριό μας , το σύνθημα μας είναι: Μανεσιώτες μικροί και μεγάλοι όπου κι αν ζείτε ενωθείτε για να κάνουμε το χωριό μας πάλι μεγάλο και όμορφο όπως το έκαναν οι πρόγονοι μας. Διατηρείστε τις αξίες και τις παραδόσεις του χωριού μας

Με τις καλύτερες ευχές μας για την εορτή των Χριστουγέννων κι ένα δημιουργικό νέο έτος .

Με αγάπη κι εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου Καλαβρύτων.

 

DSC01640