Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 15:29

Συνεχίζεται η ανακατασκευή και συντήρηση στο εκκλησάκι της Παναγίτσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Περιμετρικά του χωριού μας, μέσα στο μαγευτικό φυσικό τοπίο, βρίσκονται διάσπαρτα τα ξωκλήσια μας που μοιάζουν σαν ζωγραφιά.

Εδώ και πολλά χρόνια όμορφα γραφικά εκκλησάκια περιστοιχίζουν το χωριό μας, τα οποία τιμούμε κάθε χρόνο, με τη δέουσα πίστη και ευλάβεια.

Με το πέρασμα των χρόνων τα εκκλησάκια έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και έτσι χρειάζονται εργασίες προσθήκης, επισκευής και συντήρησης ανά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τόσο οι κύριοι όσο και οι γύρω από αυτά χώροι.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε την Πολιτιστική μας κληρονομιά (ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει) και να την παραδώσουμε στους επόμενους καλύτερη από ότι την βρήκαμε. Διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη και κάποια μνημεία του χωριού μας με τη φθορά του χρόνου θα χαθούν.

Για το κάθε εκκλησάκι πρέπει να υπάρχει ανάδοχη οικογένεια όπως γίνεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδος, να το συντηρεί, να το φροντίζει και να το διατηρεί καθαρό. Τα δύο εκκλησάκια, του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Αντωνίου υπάρχουν οικογένειες που τα φροντίζουν. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Αθανασίου το οποίο συντηρούσε έως πριν από λίγα χρόνια ο αείμνηστος συγχωριανός μας Γεώργιος Αθανασόπουλος, του Αγίου Δημητρίου και η Παναγίτσα χρειάζονται οικογένειες να τα συντηρούν και να τα φροντίζουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, συνεχίζοντας ακούραστα και με συνέπεια τις προσπάθειές του, ώστε να διατηρήσει το χωριό μας όμορφο και ζωντανό, αποφάσισε να βοηθήσει στη συντήρηση, στο εκκλησάκι της Παναγίτσας.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από το χωριό. Είναι ένα μικρό και ταπεινό εξωκλήσι στο οποίο γίνεται Θεία Λειτουργία την Παρασκευή της Διακαινησίμου, της Ζωοδόχου Πηγής. Μένοντας πιστοί στις παραδόσεις του τόπου μας, στο τέλος ακολουθεί το έθιμο της κουλούρας, την οποία προσφέρει η οικογένεια του ιερέα Γεωργίου (του Δημητρίου) Τζελέπη.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συντήρηση (στέγη, παράθυρα).Το κόστος έως τώρα (σκεπή, σενάζια ) ξεπερνά το ποσό των 7.000€ περίπου. Χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα ακόμη (σοβατίσματα, παράθυρα κ.λ.π.). Ας σημειωθεί ότι ο μάστορας που έχει αναλάβει το έργο, ο συγχωριανός μας Αθανάσιος Τζούδας προσφέρει για την εκκλησία αφιλοκερδώς τις εργασίες του. Παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

18197897 10213074340360343 699672615 n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα σας είμαστε ευγνώμονες αν βοηθήσετε και εσείς σε αυτή μας την προσπάθεια. Να είστε σίγουροι ότι τα χρήματά σας θα πιάσουν τόπο.

Αρ. Λογ. Εθνικής Τράπεζας Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου Καλαβρύτων
IΒΑΝ Gr 7901103640000036429606134
ΚΩΔ.SWIFTΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA

Διεύθυνση - post adress
Πολιτιστικός Σύλλογος Μανεσίου Καλαβρύτων - Politistikos sillogos Manesiou Kalavriton
Μάνεσι - Manesi
25001 Καλάβρυτα -  25001 Kalavrita
Ν. Αχαίας - N. Ahaias\
 

Η Παναγιά να ανταμείψει την προθυμία σας χαρίζοντας υγεία και προστασία σε όλους και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθειά σας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Θεόδωρος Κουτρουμάνης 69772566199 & Φωκίων Χολιαστός 6944501920.

Mε εκτίμηση, Το Δ.Σ.

 

DSC01640