Νέα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γέμισε με φως το Μάνεσι.

Έν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ολοκληρώθηκε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός και το γραφικό χωριό μας γέμισε με φως και χρώματα, από τον πολιτιστικό σύλλλογο και την συνδρομή του προέδρου Ιωάννη Κουτρουμάνη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 17:07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Ταξιδευτές της Πρόζας συνεχίζοντας το ταξίδι τους , την Τετάρτη 11 Αυγούστου έφθασαν στο χωριό μας, δίνοντας μια ωραία παράσταση στην πλατεία του κοινοτικού γραφείου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 21:11
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 και ώρα 8:30 το βράδυ οι Ταξιδευτές της Πρόζας έρχονται στο Μάνεσι.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 13:31
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Τρύφωνα Παν. Μαντά

Σε κλίμα κατάνυξης, στο πανέμορφο γραφικό εκκλησάκι της, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό, οι κάτοικοι του Μανεσίου γιόρτασαν, την Δευτέρα 26 Ιουλίου, την Αγία Παρασκευή. Παρά το εργάσιμο της ημέρας, αρκετοί Μανεσιώτες και μη, παραβρέθηκαν στη δοξολογία, που τέλεσε ο σεβάσμιος ιερέας του χωριού μας, πάτερ Γεώργιος ο πρεσβύτερος.

Ακολουθήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.α. ενώ αναγνώσθηκε και σχετική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, στην οποία τονίσθηκε η ανάγκη της υπεύθυνης τήρησης των μέτρων και της εφαρμογής της εμβολιαστικής καμπάνιας, προς αντιμετώπιση της πανδημίας, από όλους μας.

Μετά τη λήξη της Θείας λειτουργίας, προσφέρθηκε άρτος από την Ειρήνη Αντωνοπούλου και αναψυκτικά προσφορά του Νικολάου Αθαν. Κυριαζή. Κατόπιν, στο καφενείο «το Αλώνι», προσφέρθηκαν επίσης καφές αλλά και πατροπαράδοτο γεύμα, με βραστή προβατίνα, για το πανηγυρικό της ημέρας από τον πρόεδρο των χωριών μας Ιωάννη Κουτρουμάνη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλαβρύτων κ. Καούρης και κ. Ζησιμόπουλος. Σε κλίμα σύμπνοιας, μόνιμοι κάτοικοι και ετεροδημότες, συζήτησαν και μοιράστηκαν εντυπώσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

«Προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις, φροντίζοντας κι ανακαινίζοντας τα γραφικά εκκλησάκια του χωριού μας, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να είναι προσβάσιμα για να τελούνται οι Θείες λειτουργίες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ως τοπική Αρχή, με τη συμμετοχή και την συνεισφορά όλων μας, ώστε να διατηρήσουμε τον θρησκευτικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του τόπου μας», τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωάννης Κουτρουμάνης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 19:43
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα μπορούσε να μοιάζει με έναν πανέμορφο αναγεννησιακό πίνακα, εκεί που το φως συναντά το σκοτάδι, ή με μεγάλες φωτεινές πυγολαμπίδες, χαμένες στην όμορφη απεραντοσύνη του τοπίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 12:07
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Σάββατο 29 Μαίου 2021 μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους 106 συμμετέχοντες στο 7ο ράλλυ ιστορικών αυτοκινήτων στο Μάνεσι Καλαβρύτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 18:54
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να είναι Ανάσταση ελπίδας για όλους, για ένα κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο ειρηνικό, δημιουργικό και ευτυχισμένο.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 15:42
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γράφει ο Αντώνης Νικολακόπουλος

Αγαπητοί Μανεσιώτες και Μανεσιώτισες.
Φίλοι και φίλες του όμορφου χωριού μας.

Ένα σύμβολο που χαρακτήριζε για πάρα πολλά χρόνια το χωριό μας, το ιστορικό πλατάνι με το πανέμορφο καμπαναριό, δεν υπάρχει πια.

Ναι! Ένα σύμβολο που στόλιζε την εκκλησία μας και που οι Μανεσιώτες καμάρωναν γι αυτό, δεν υπάρχει πιά.
Ναι! Εκεί που πολλές γενιές Μανεσιωτών είχαν συνδέσει τα συναίσθηματά τους με χαρές και λύπες, δεν υπάρχει πιά.

Πόσες γενιές δεν έχουν χορέψει, σε διάφορες γιορτές του χωριού μας, αλλά και σε πολλές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτήσια), ακούγοντας πρώτα το χαρμόσυνο διπλοκάμπανο που σε ανέβαζε στα ουράνια.

Αλλά όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Οι δύσκολες στιγμές που πολλές φορές έχουμε κλάψει όλοι οι Μανεσιώτες γύρω από τον γεροπλάτανο για κάποιον χαμένο δικό μας άνθρωπο, αλλά και νέους μας που έφυγαν γρήγορα από κοντά μας. Αυτός ήταν ο ίδιος ο δεύτερος ήχος του καμπαναριού που ήταν ο λυπητερός και σε κατέβαζε στα τάρταρα.

Δυστυχώς όμως όλα τα πράγματα έχχουν ένα τέλος.
Ο Γεωπόνος και το Δασαρχείο γνωστοποίησαν στον Παπαγιώργη και στον πρόεδρο της κοινότητας Ιωάννη Κουτρουμάνη ότι ο γεροπλάτανος είναι άρρωστος και σάπιος και πρέπει να κοπεί πριν γίνει καμμία μεγάλη ζημιά.
Και έτσι κόπηκε παίρνοντας μαζί του μνήμες εκατοντάδων χρόνων.

Όποιος περνάει από την εκκλησία μας ρίχνει μια ματιά εκεί που υπήρχε ο γεροπλάτανος με την κυκλική σκάλα και το καμπαναριό και η καρδιά του σφίγγεται. Πονάει γιατί νιώθει ότι λείπει κάτι από το κορμί του. Εμείς και όσα από τα παιδιά μας τον πρόλαβαν θα τον θυμούνται με νοσταλγία.

Οι νεώτερες γενιές θα τον βλέπουν μέσα από φωτογραφίες και θα θαυμάζουν την μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά του. Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν κάποιοι απόγονοί μας οι οποίοι σε έναν νέο πλάτανο στο ίδιο μέρος να ξαναστήσουν πάλι το καμπαναριό μας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 17:58
Σελίδα 1 από 28
 

DSC01640